آکادمی گلوفاعتماد به نفسخودشناسیعزت نفس

3 رفتار بی نظیر برای افزایش عزت نفس

همیشه گفتم که رفتارهای ما حاصل ذهنیت و باور های ماست. پس توجه به رفتار و کردارِ خودمون، تا حد قابل توجهی شرایط ذهنی رو برای ما آشکار می کنه و کاملا متوجه میشیم که در ناخودآگاه ما چه باورهایی در جریانه. همچنین قبلا هم بارها گفتم که ما نباید تنها به اصلاح ذهنیت بسنده کنیم، بلکه در کنار اصلاح ذهنیت باید برای اصلاح رفتار ها هم وقت بزاریم. برای این که این دو سازنده هم هستند. یعنی همونطور که ذهنیت ما رفتار ما رو میسازه، رفتارهای ما هم باور های ما رو میسازه.

تقویت عزت نفس با اصلاح رفتارها

خب همونطور که در مقدمه به اهمیت رفتار ها پی بردیم، در این مقاله من قراره به 3 رفتار بی نظیر برای افزایش عزت نفس بپردازم که با بکارگیری همین رفتار ها نه تنها ذهنیت ما اصلاح میشه، بلکه به عزت نفس بالایی هم دست پیدا خواهیم کرد. برخلاف موضوع این مقاله، در آموزش های پیشین من حتی به رفتار های مخربی هم پرداختم که ما باید دست از اون رفتار ها بکشیم تا عزت نفسمون ریزش نکنه.

درواقع در کنار ساخت و ساز عزت نفس، ما باید از این الماس درونی محافظت هم بکنیم، چطور؟ خب با کنترل و رهبری ذهن و تسلط بر رفتارهای خودمون. ما باید آگاه باشیم که هر رفتاری می تونه تاثیر مستقیم بر شخصیت ما بزاره و اگر رفتاری مخرب باشه و ما به طور مداوم اون رو انجام بدیم، خیلی سریع تاثیرات مخربش رو در شخصیت و عزت نفس خومون خواهیم دید. همچنین بالعکس، اگر رفتاری سازنده و مفید باشه و ما به طور مداوم اون رو انجام بدیم، پس یقینا خیلی زود تاثیرات مثبتش رو در شخصیت و عزت نفس خودمون شاهد خواهیم بود. خب حالا که برای مقدمه به این آگاهی های عالی پرداختیم، وقتش رسیده از اینجا به بعد به 3 رفتار بی نظیر برای افزایش عزت نفس بپردازیم …

افراد با عزت نفس را تحسین کن

اولین رفتار مخربی که افراد بی عزت نفس دارن همینه که حس خوبی نسبت به آدم های با عزت نفس ندارن و حتی با دیدن آدم هایی که عزت نفسشون بالاست احساس بدی بهشون دست میده. راستش رو بخواهی این یک حقیقته و گاهی انقدر عزت نفس یک نفر ریزش میکنه که شروع به تمسخر افراد با اعتماد به نفس میکنه و یا حتی سعی در تخریب اون افراد میکنه.

وقتی این رفتار های سمی و به درد نخور رو ریشه یابی می کنیم، در نهایت به کمبود عزت نفس بر می خوریم. یعنی من با توجه به این که خودم عاری از این الماس درونی هستم و با توجه به این که فرد با عزت نفس رو بالاتر از خودم می بینم، پس ناخودآگاه نسبت بهش نفرت پراکنی می کنم یا حتی تمسخر میکنم و سعی می کنم که تخریبش کنم.

درحالی که تمام این رفتار ها ذره ای روی زندگی و شخصیت اون آدم تاثیر نمیزاره و فقط خوده من آسیب های جدی این روند رو می بینم. برخی از بچه ها به من میگن که آقای شجاعی گاهی پیش میاد ما حتی به جای افراد با اعتماد به نفس حالمون بد میشه و خجالت می کشیم!!! یعنی مثلا من می بینم که یک نفر با اعتماد به نفس در جمعی صحبت می کنه و می درخشه، اما من به جای لذت بردن از حضور پررنگ اون آدم، به جاش خجالت می کشم و خودخوری میکنم و حالم بد میشه و در این بین حتی خودم رو باهاش مقایسه می کنم و رسما دچار یک شرایط قوز بالای قوز میشم.

پس اولین رفتار سازنده برای عزت نفس همینه که از این به بعد هرررر آدم با اعتماد به نفس و با عزت نفسی رو که دیدی از تمام وجودت تحسینش کنی و توی دلت بهش تبریک بگی و بگی دمش گرم که چنین شخصیت با عزت نفس و حضور پررنگی داره.

ببین دوست گلم، اگر تو نمی تونی از صمیم قلب یک فرد با عزت نفس رو تحسین کنی دلیلش اینه که خودت رو ناتوان می بینی. درواقع وقتی من یک آدم با عزت نفس رو می بینم و از این طرف تصور می کنم خودم ناتوانم، حاصلش میشه این که با حسرت به فرد مقابل نگاه می کنم و حالم بد میشه. پس یادت باشه تو ناتوان و قربانی نیستی. تو توانایی تغییر تمام جنبه های شخصیت و زندگیت رو داری.

لذا قبل از این که شروع به تحسین افراد با عزت نفس کنی، باید این باور توانمندی رو در وجودت نهادینه کنی و باااااور کنی که توام خالق زندگیتی. اگر درک این مسئله برات سخته، کافیه که به گذشته همون آدم نگاهی بیاندازی و ببینی که از کجا به کجا رسیده. کسی که حالا عزت نفس بالایی داره، درگشته از کمبود عزت نفس رنج می برده، اما از جایی به بعد فهمیده که خودش توانایی خلق شخصیت و زندگیش رو داره، پس پرقدرت شروع به ساخت و ساز کرده. اصلا من پیشنهاد می کنم که بیوگرافی خوده من رو مطالعه کنی و ببینی که خوده من از کجا و از چه شرایطی به اینجا رسیدم!

با وجود تمام این تفاسیر، حالا تو باید از این لحظه به بعد هر آدم با عزت نفس و با اعتماد به نفسی رو که می بینی از تمام وجودت تحسینش کنی و یا توی دل خودت ازش تعریف و تمجید کنی و یا این که حتی شفاهی بهش بگی و بابت عزت نفس بالایی که داره بهش تبریک بگی. این کار هم حال خودت رو خوب میکنه و به رشد عزت نفست کمک می کنه و هم باعث میشه نزد اون آدم به شخصیتی کاریزماتیک و جذاب تبدیل بشی. شاید برات این سوال پیش بیاد که خب چطور تعریف از دیگران باعث جذابیت من میشه؟! برای پاسخ این سوال پیشنهاد می کنم حتما مقاله «چگونه از دیگران تعریف کنیم؟» رو مطالعه کنی.

قبل از این که بریم سراغ رفتار دوم، در انتهای این بخش باید بگم یادت باشه تو نمی تونی نسبت به چیزی نفرت پراکنی کنی یا حالت بد بشه، اما توقع داشته باشی همون چیز وارد زندگیت بشه. حقیقتا برای من خنده داره که مردم از صبح تا شب نسبت به افراد پولدار نفرت پراکنی میکنن و از اونطرف دائما به خاطر فقر مینالن. خب مشکلت چیه رفیق؟ تو خودت داری پول رو پس میزنی.

یادت باشه اگر تو با دیدی منفی به یک پولدار نگاه می کنی، پس مشکل تو با اون آدم نیست، تو با پول مشکل داری! وقتی که از صبح تا شب اسم هر آدم ثروتمندی میاد فقط یا فحش میدی یا تخریبش می کنی یا پشت سرش حرف میزنی، به نظرت چه اتفاقی میوفته؟ اتفاقی که میوفته اینه که اون بابا هر روز پولدار تر میشه و تو هر روز فقیر تر. چون تو با این رفتار داری فریاد میزنی که من پوووووول نمییییی خوااااااام.

این مسئله برای عزت نفس هم دقیقا صدق میکنه. اگر تو حس بدی نسبت به افراد با عزت نفس داری یا با دیدن یک آدم با اعتماد به نفس حالت بد میشه، خب اون که هر روز رشد میکنه و این تو هستی که با این رفتار و احساسات، قبر شخصیت خودت رو میکَنی. پس بفهم که تو هم توانایی صد در صدی خلق شخصیت و زندگیت رو داری و وقتی این رو بفهمی، دیگه از این لحظه به بعد با عشق و حال خوب به افراد با عزت نفس نگاه میکنی و از صمیم قلب تحسینشون می کنی. یادت باشه در این مقاله اولین رفتار مهم برای افزایش عزت نفس همینه که از صمیم قلب افراد با عزت نفس رو تحسین کنی.

گفتگوهای مثبت با خودت داشته باش

تا به حال این سوال برات پیش اومده که چرا تغییر و تحول انقدر سخته؟ اصلا چرا ما هرچی دست و پا می زنیم و تلاش می کنیم اما باز هم تغییرات اساسی در وجود ما شکل نمیگیره؟ جواب این سوال رو من در مقاله بی نظیری با عنوان «چرا تغییر و تحول سخت است؟» ارائه دادم. اونجا متوجه میشی که گفتگو های درونی چطور می تونن مانع تغییر و یا باعث تغییر تو بشن.

خالق ما رو طوری آفریده که کلام خودمون به طرز عجیبی بسیار قدرتمند تر و تاثیر گذار تر از کلام دیگران بر روی ما هست. به بیانی ساده تر، اگر تو فقط یک بار به خودت بگی «من نمی تونم»، همین یک بار برابر با اینه که 12 نفر بهت بگن «تو نمی تونی»! همچنین اگر فقط یک بار به خودت بگی «من می تونم»، دقیقا برابر با اینه که 12 نفر بهت بگن «تو می تونی». خب وقتی که ما به این قدرت بی نظیر در وجودمون آگاه میشیم، پس چرا ازش برای ساخت و ساز شخصیتمون استفاده نکنیم؟!

خداوکیلی دقت کن ببین از صبح تا شب چه صحبت هایی از درون با خودت می کنی؟ من شک ندارم حداقل 80 درصد از این گفتگوهای درونی منفی هستن. حتی به احتمال خیلی زیاد این گفتگو ها آغشته به خودسرزنشی و خودتخریبی هم هستن و این دیگه یعنی تخریب هزار درصدی. من در مقاله  «چرا تغییر و تحول سخت است؟» کامل و شفاف به قدرت کلام و قدرت گفتگوهای درونی و بیرونی پرداختم. پس حتما اون مقاله ارزشمند رو هم مطالعه کن تا نسبت به اهمیت این مسئله آگاه بشی.

پس یادت باشه اگر تو یک بار یک جمله مثبت و سازنده رو به خودت بگی، برابر با اینه که 12 نفر از بیرون اون جمله رو بهت بگن. اگر تو ده بار اون جمله رو به خودت بگی مثل اینه که 120 نفر اون جمله رو بهت گفتن! و … همین مسئله برعکسش هم وجود داره. یعنی در واگویه های منفی هم همین روال در جریانه. وقتی تو ده بار میگی من اعتماد به نفس ندارم، دقیقا انگار که 120 نفر بهت بگن تو اعتماد به نفس نداری!!! حالا ببین با این وضع چه فاجعه ای در وجودت رخ میده ..

پس از این قدرت و سیستم درونی اهرمی بساز برای رشد عزت نفس  و اعتماد به نفست. یعنی چی؟ یعنی این که از همین لحظه به بعد دیگه آگاهانه گفتگو های درونی و بیرونیت رو کنترل کن و آگاهانه با خودت گفتگوهای سازنده و مثبت و بی نظیری داشته باش. قربون صدقه خودت برو و به خودت عشق بورز و از توانایی های خودت صحبت کن و نکات مثبتت رو به خودت یادآوری کن.

این کاریه که من ده ساله دارم انجام میدم. حین پیاده روی، وقتی که تنها هستم و یا موقع استراحت و حتی موقع خواب قربون صدقه خودم میرم و با لحنی رفاقت گونه به خودم میگم دمتتت گرررم ابراهیم تو چقدر بی نظیری تو نظر کرده خدا هستی و تو منحصر به فردی چون که فلان توانایی رو داری و فلان نتایج رو رقم زدی پس تو لایق بهترین زندگی هستی و تو نمادِ ارزش و اعتباری و و و …!

پس دومین رفتار برای افزایش عزت نفس همینه که با خودت به مثبت ترین و سازنده ترین شکل ممکن حرف بزنی. همچنین اون مقاله که معرفی کردم رو هم حتما مطالعه کن تا دقیقا متوجه این بخش از مبحث بشی.

مادر

مسئولیت پذیر باش

آخرین رفتار سازنده برای عزت نفس همین مسئولیت پذیری هست. خب ما تا اینجا فهمیدیم که رفتار های ما سطح عزت نفس ما رو تعیین می کنه. پس با این وجود تو باید بدونی که فرار از مسئولیت پذیری هم یکی از رفتار هایی هست که عزت نفس تو رو از ریشه تخریب میکنه. چرا؟ برای این که ما زمانی از مسئولیت فرار می کنیم که خودمون رو فردی قربانی و ناتوان می بینیم. خب عزت نفس برای یک فرد قربانی چه معنایی داره؟ هیچی …

پس وقتی که من میام مسئولیت تمام و کمال زندگیم رو بر عهده می گیرم، به این معناست که من باور کردم که خودم توانایی کنترل و هدایت زندگیم رو دارم و من توانایی رقم زدن تغییرات رو دارم. لذا صد در صد مسئولیت رو بر عهده می گیرم و با این رفتار نه تنها شروع به تغییر زندگیم می کنم، بلکه شخصیتی با عزت نفس بالا رو هم برای خودم رقم میزنم.

پس اگر دقت کنی، همین باور قربانی بودن و احساس ناتوانی به تنهایی در این حد تخریب کننده هست و همینقدر رفتار های ما رو مخرب می کنه. تمام رنج هایی که ما می کشیم به همین خاطره که فکر می کنیم اصلا تسلط و اختیاری بر شخصیت و زندگیمون نداریم و مثل رباتی هستیم که ما رو هدایت و رهبری می کنن. اما همین که به این حقیقت پی ببریم که ما خالق صد در صد زندگیمون هستیم و ما قدرت و توانایی خلق شخصیت و زخدی خودمون رو داریم، اینجا به مرور رفتار های متعددی در وجود ما اصلاح میشه که یکیش همین مسئولیت پذیر شدن هست. پس آخرین رفتار برای افزایش عزت نفس در این مقاله همینه که مسئولین پذیر بشی و مسئولیت تمام و کمال زندگی و خودت رو بر عهده بگیری.

یکی از اهداف اصلی دوره عزت نفس هم همین بوده که ما درک کنیم که خالق زندگی و شخصیتمون هستیم و ما آزاد و خالقیم. اگر تو الآن قربانی و ناتوان هستی دلیلش اینه که این رو باور کردی. پس طبیعتا در جایگاه یک قربانی دائما شرایط مثل برگی در مسیر باد برات رقم میخوره بدون این که تو ذره ای تسلط و اختیار داشته باشی. اما به محض این که این باور رو اصلاح می کنی، اونوقته که افسار شخصیت و زندگیت به دستان خودت میوفته و از این لحظه بعد تو میشی سازنده و خالق.

پس این باور رو نهادینه کن و مسئولیت پذیر باش و از زیر بار مسئولیت فرار نکن. چون با این کار گند میزنی به زندگیت و عزت نفست رو به فنا میدی. اگر تو مسئولیت پذیر نباشی هیچکس نمی تونه به جای تو  زندگی کنه و تو همونطور که مجرد به دنیا اومدی، پس مجرد و تنها به پشتوانه خداوند به تنهایی باید در این مسیر تکاملی قدم برداری. لذا اگر عزت نفس بالا رو می خواهی، پس بسم الله، از همین لحظه مسئولیت صد در صدی زندگیت رو بر عهده بگیر.

3 رفتار بی نظیر برای افزایش عزت نفس | کلام آخر

همونطور که گفتیم، رفتارِ ما هم سازنده ذهنیت و شخصیت ما هستند، لذا باید درحالی که دست از یک سری رفتار های مخرب بکشیم، در کنارش یک سری رفتار های سازنده و مفید رو هم به کار بگیریم تا به تقویت عزت نفس و اعتماد به نفس خودمون کمک کنیم. به همین جهت در این مقاله من به 3 رفتار به شدت تاثیرگذار برای افزایش عزت نفس پرداختم که اگر همین سه رفتار رو در وجودت نهادینه کنی، در بازه زمانی کوتاه نه تنها ذهنیتت اصلاح خواهد شد، بلکه به عزت نفس بالایی هم دست پیدا می کنی و کلا شخصیتت متحول میشه.

 

ارادتمند و دوستدار تو، ابراهیم شجاعی

ابراهیم شجاعی

موسس و مدیر مسئول آکادمی گلوف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا