2 نشانه از عزت نفس پایین
عزت نفس پایین علائم و نشانه های متعددی داره که در این مقاله قراره به دوتا از این نشانه ها بپردازیم. حتما این رو شنیدی که میگن: «ادب از که آموختی؟ از بی ادبان». این یعنی چی؟ یعنی من به افراد بی ادب نگاه کردم و رفتار و اخلاق بی ادبان رو بررسی کردم و در نهایت برعکس اون رفتار و اخلاق رو در زندگیم پیاده کردم.
به این مسئله «وضوح از طریق تضاد» هم میگن. خب ما هم قراره برای افزایش عزت نفس خودمون همین کار رو انجام بدیم. یعنی قراره ببینیم افراد بی عزت نفس چه رفتار ها و نشانه هایی دارن که ما برعکسش رو انجام بدیم و به عزت نفس بالایی برسیم. برای همین، در این مقاله قراره به دو تا از نشانه های اصلی افراد با عزت نفس پایین بپردازیم. پس بدون اتلاف وقت بریم سروقت ادامه مقاله …
ترس از رشد و پیشرفت طرف مقابل
اولین نشانه رو ما در روابط بیشتر می بینیم. حالا میتونه بین یک زوج باشه یا دو نفر که در رابطه عاطفی با هم هستن. به هر صورت اگر تو متاهل هستی و یا در رابطه عاطفی هستی، پس این بخش رو با دقت بیشتری مطالعه کن تا آگاه بشی که آیا این نشانه رو در وجودت داری یا خیر.
اولین نشانه اینه که یک فرد با عزت نفس پایین از رشد و پیشرفت طرف مقابلش در رابطه میترسه! درواقع اینطور فکر می کنه که اگر طرف مقابل رشد کنه، پیشرفت کنه و موفق بشه، به احتمال خیلی زیاد ممکنه من رو رها کنه. لذا همین نگرش و باور باعث میشه فرد تمام تلاشش رو بکنه تا مانع از رشد و پیشرفت طرف مقابل بشه.
خب این رفتار ها گاهی منزجر کننده به نظر میاد، اما متاسفانه این حقیقت وجودیِ یک فرد با عزت نفس پایین هست. کسی که عزت نفس پایین داره حتی از این که طرف مقابلش به سر و وضع خودش برسه هم هراس داره، چون تصور میکنه طرف مقابل با این کار ممکنه توجه افراد بهتری رو جلب کنه و من رو رها کنه و با آدم هایی بهتر از من وارد رابطه بشه.
علاوه بر تمام این ها حتی اگر بحث رهایی و ترک رابطه هم نباشه، فرد با عزت نفس پایین به هیچ وجه تمایلی به رشد و پیشرفت طرف مقابلش نداره چون تصور میکنه اگر اون رشد کنه، در نهایت من در رابطه چیزی برای عرضه ندارم و در مقابلش بی ارزش میشم، پس باید تلاش کنم که همیشه در یک سطح باقی بمونیم و اون هم همیشه در حد و اندازه من باقی بمونه!
اینگونه نگرش ها و رفتار ها چه پیغامی رو میده؟ این پیغام رو میده که خب من که توانایی رشد کردن رو ندارم، همچنین ارزش خاصی هم ندارم و کلا چیزی برای ارائه ندارم و قدرت و توانایی پیشرفت رو هم ندارم، پس باید کاری کنم تا اون همسطح من باقی بمونه یا حتی از من پایین تر باشه.
کلا این گونه محاسباتِ دو دوتا چهارتایی، خوراکِ افراد با عزت نفس پایینه. اگر طرف مقابل خوشتیپ باشه، ورزش کنه، خوش اندام باشه، پولدار بشه، موفق بشه و پیشرفت کنه، پس احتمال این که من رو رها کنه خیلی بالاست. لذا من باید طوری رفتار کنم و طوری پیش برم که جلوی رشد و پیشرفت طرف مقابلم رو بگیرم!
حالا با این تفاسیر خوب دقت کن رفیق جان، درون خودت رو بررسی کن و بین اگر توام چنین نگرش و احساسات و رفتارهایی رو داری، باید از این لحظه نسبت بهش آگاه باشی و بدونی این یک نشانه بسیار مهم از عزت نفس پایین هست. یعنی نه تنها درست نیست، بلکه از ریشه غلطه و اگر به تقویت عزت نفس نپردازی در نهایت همین روند تو رو به بدترین شرایط می رسونه.
مقایسه خود با دیگران
دومین و سمی ترین نشانه از عزت نفس پایین، همین مقایسه خود با دیگران هست که من خیلی خیلی راجع بهش صحبت کردم و همیشه تاکید کردم که مقایسه خود با دیگران یکی از سمی ترین رفتارهایی هست که ما انجام میدیم. چون این کار به معنای واقعی مثل اینه که با تبر ضربات محکمی رو به ریشه عزت نفس خودمون بزنیم.
خب خداروشکر در سایت گلوف که در این باره آموزش های بی نظیری ارائه شده که با این آموزش ها تو به راحتی می تونی از شر مقایسه خود با دیگران خلاص بشی. مثلا در مقاله «چطور خود را با دیگران مقایسه نکنیم؟» من آگاهی هایی رو ارائه کردم که میلیونی ارزش داره. پس بعد از این مقاله، حتما برای مطالعه اون مقاله ارزشمند هم وقت بزار تا یک بار برای همیشه از شر این رفتار سمی خلاص بشی.
اصلا مقایسه کردن یعنی چی؟ یعنی فلانی خوشگله ولی من نیستم، فلانی خوشتیپه ولی من نیستم، فلانی پولداره ولی من نیستم، فلانی اون ماشین رو داره ولی من ندارم، فلانی اون خونه رو داره ولی من ندارم، فلانی کارای مهمی انجام میده ولی من کار خاصی انجام نمیدم، پس با این مقایسه ها و این تفاسیر فلانی ارزشمنده ولی من بی ارزشم!!! حالا چرا ما همینقدر بی رحمانه و غیرمنصفانه خودمون رو کنار دیگران میزاریم و دیگران رو بالا می بریم و خودمون رو خوار و ذلیل می کنیم؟ واقعا چرا؟ در ادامه بهت میگم.
دلیلش اینه که ما ارزشمندی خودمون رو درونی نمی دونیم و معتقدیم تمااااام ارزش های ما گره خورده به عوامل بیرونی، عواملی مثل نتایج، دارایی ها، شرایط جسمی و روحی و … به بیانی ساده تر ما ذره ای ارزش های اصلی خودمون رو درونی نمی بینیم و کل ارزش وجودی خودمون رو به عوامل و نتایج بیرونی گره میزنیم و به همین جهت وارد فاز مقایسه با دیگران میشیم.
خب وقتی که من بر این باورم پول ارزش من رو تعیین میکنه، در نهایت هی میگردم ببینم کی از من پولدار تره تا خودم رو باهاش مقایسه کنم! یا وقتی من فکر می کنم کل ارزش من رو چهره و ظاهرم تعیین می کنه پس دائما خودم رو از نظر ظاهری با دیگران مقایسه می کنم و می بینم کی از من خوشگل تره.
پس من تصور میکنم که اگر پولدار باشم ارزشمندم، خب چون در حال حاضر درآمد خوبی ندارم ذره ای احساس ارزشمندی نمی کنم و حسرت طرف مقابل رو می خورم و خودم رو باهاش مقایسه می کنم و تصور می کنم چون فلانی پولداره ارزشمنده. یا من فکر میکنم اگر اندام خیلی خفن و خوبی داشته باشم ارزشمندم، پس حالا که اندام خوبی ندارم و قدم هم کوتاهه بی ارزش هستم و درعوض فلانی که اندام ورزشکاری داره خیلی ارزشمنده و من در مقابل اون هیچی نیستم!
متوجهی چی میگم دوست گلم؟ تمام این مثال ها رو میزنم تا متوجه بشی که دارم راجع به چی حرف میزنم. وقتی که من میگم فرد با عزت نفس پایین ذره ای از درون احساس ارزشمندی نمی کنه و تماااااام ارزش های خودش رو گره زده به عوامل بیرونی، دقیقا دارم راجع به این مسائل صحبت میکنم.
این درحالیه که عوامل و نتایج بیرونی به ارزش های ما اضافه میکنه، اما این ها اصل ماجرا نیستن. یک آدمی که از درون ارزش های خودش رو ساخته باشه، چه زمانی که پولداره و چه زمانی که بی پوله ارزشمنده! کسی که ارزش های خودش رو ریشه ای و درونی ساخته باشه و هویتی ارزشمند رو برای خودش ساخته باشه، چه مدرک تحصیلی داشته باشه چه نداشته باشه در هر دو حالت ارزشمنده. پس نتایج و عوامل بیرونی به ارزش های ما اضافه میکنن اما تعیین کننده کل ارزش های ما نیستن.
پس اگر توام فکر میکنی تمام ارزش های تو رو نتایج، شرایط و عوامل بیرونی تعیین می کنن و دائما هم داری خودت رو با دیگران مقایسه می کنی، دیگه وقتشه که این رفتار سمی و اسیدی رو کنار بزاری. چطوری؟ خب با مطالعه همون مقاله مقایسه خود با دیگران که در سایت برات منتشر شده.
2 نشانه از عزت نفس پایین | ختم کلام
ختم کلام، مثل آدمی باش که از بی ادبان ادب آموخت. پس توام ببین افراد بی عزت نفس چه رفتار و نگرش هایی دارن و دقیقا برعکس اون ها رو در شخصیتت پیاده کن تا به عزت نفس بالایی برسی. همونطور که گفتم علائم متعددی برای عزت نفس پایین وجود داره که در این مقاله به دوتا از این نشانه ها پرداختیم. اولی ترس از رشد و پیشرفت طرف مقابل در رابطه بود، و دومی هم مقایسه خود با دیگران. اگر این دو نشانه رو داری پس باید در راستای رفع این ها اقدام کنی و همچنین پرقدرت برای افزایش عزت نفس خودت وقت بزاری.
دوستدار و ارادتمند تو، ابراهیم شجاعی