آکادمی گلوفاعتماد به نفسموفقیت فردی

5 رفتار اصلی افراد با اعتماد به نفس بالا

چطوری دوست گلم؟ وقتت بخیر. امیدوارم حالت عالی باشه. در این مقاله از آکادمی گلوف می خواهیم با 5 رفتار افراد با اعتماد به نفس بالا آشنا بشیم. برای این که وقتی ما این رفتار ها رو بشناسیم، در نهایت می تونیم سعی کنیم این رفتارها رو به شخصیت خودمون اضافه کنیم تا در نهایت ما هم به اعتماد به نفس بالایی دست پیدا کنیم. پس اگر توام دوست داری اعتماد به نفس خودت رو تقویت کنی، یکی از بهترین کار ها همینه که به نوع رفتار افراد با اعتماد به نفس بالا توجه کنی و از اون ها الگو برداری کنی. من خودم به شخصه بخش اعظمی از اعتماد به نفسم رو همینطور ساختم. یعنی به افراد با اعتماد به نفس بالا توجه می کردم و با دقت رفتار های سازنده و متفاوت اون ها رو شناسایی می کردم و در وجود خودم می ساختم.

ویژگی افراد با اعتماد به نفس بالا

خب رفتار های متعددی وجود داره که هر کدوم از این رفتار ها چند پله به رشد اعتماد به نفس من و تو کمک میکنه. یعنی حتی اضافه کردن یکی از این رفتار ها به تنهایی تا حد چشمگیری اعتماد به نفس ما رو ارتقاء میده، اما خبر خوب اینه که من در این مقاله میخوام به پنج رفتار بی نظیر از افراد با اعتماد به نفس بالا اشاره کنم تا با هم این رفتار رو یاد بگیریم و بهشون جامعه عمل بپوشونیم.

البته باید توجه داشته باشی هر رفتار جدید در قدم های اول نیاز داره که آگاهانه انجام بشه. یعنی ما باید انقدر آگاهانه این رفتار رو تکرار کنیم تا بعد از مدتی رخنه کنه در وجودمون و بشه بخشی از شخصیت ما. پس تک تک این رفتار ها رو تو باید به طور آگاهانه انجام بدی و انقدر این سبک رفتاری رو پیش بگیری تا در نهایت بشه بخشی از وجودت.

در این باره من بارها برای بچه ها از خودم مثال زدم. مثلا من به شیوه راه رفتن و زبان بدن افراد با اعتماد به نفس بالا دقت کردم و دقیقا همون سبک زبان بدن رو الگو برداری کردم. البته در روز های اول آگاهانه و با دقت بالا اینگونه زبان بدنم رو کنترل می کردم، اما طولی نکشید که این زبان بدن شد بخشی از وجود من و حالا خداروشکر دیگه من به طور ناخودآگاه زبان بدنم به سبک افراد با اعتماد به نفس بالا شده. پس توام تمام این رفتار ها رو لازمه که در روز های اول آگاهانه و هوشیارانه انجام بدی،

وقتی مستمر و پیوسته این رفتارها رو هوشیارانه حفظ کردی، در نهایت این سبک رفتاری میشه بخشی از وجودت. دقیقا مثل یادگیری رانندگی. در روز های اول ما با دقت و آگاهانه باید دنده عوض کنیم، کلاج بگیریم یا گاز بدیم، کاملا هوشیارانه باید فرمون رو هدایت کنیم، اما وقتی یکی دو ماه به طور مستمر رانندگی کردیم دیگه این عمل در ناخودآگاه ما نهادینه میشه و ما به صورت ناخودآگاه و بدون نیاز به زحمت رانندگی می کنیم. خب از این حرف ها که بگذریم، دیگه وقتش رسیده که بریم سراغ 5 رفتار افراد با اعتماد به نفس بالا

افراد با اعتماد به نفس

مسئولیت پذیر هستند

مسئولیت پذیری یکی از اصلی ترین و ریشه ای ترین ویژگی ها در وجود افراد با اعتماد به نفس بالا هست. کسی که اعتماد به نفس بالایی داره، صد در صد مسئولیت زندگیش و وظایفش رو به عهده میگیره و به هیچ وجه از زیر بار مسئولیت فرار نمی کنه. اگر لازمه کاری رو انجام بده، پس از تمام وجود پاش می ایسته و اون کار رو به سرانجام می رسونه. اگر جایی بدقول بشه یا از پس کاری بر نیاد، به جای این که از زیر بار مسئولیت فرار کنه و بهانه بیاره، از تمام وجود مسئولیت رو به گردن میگیره و با اعتماد به نفس بالا دلایل منطقی رو ارائه می کنه. مثلا اگر با تاخیر به سرکار برسه، به هیچ وجه ترافیک و … رو بهونه نمی کنه!

یک انسانی که اعتماد به نفس بالایی داره، با توجه به این که مسئولیت تمام و کمال زندگی و خودش رو به گردن گرفته، دیگه به دنبال مقصر نمی گرده و تمام تمرکز و توجهش بر روی ساخت و سازه. فرد با اعتماد به نفس آدمیه که به جای گشتن به دنبال مقصر یا به جای بهانه آوردن، تمام تمرکز، انرژی و زمانش صرف مسیر اهداف و انجام کارهایی میشه که از دستش بر میاد. پس اولین رفتار بی نظیر در افراد با اعتماد به نفس بالا، همین مسئولیت پذیری صد در صدی هست.

از ورود به چالش هراسی ندارند.

برخلاف افراد با اعتماد به نفس پایین که دائما در منطقه امن خودشون راکد هستن. برعکس، افراد با اعتماد به نفس بالا شهامت زیادی دارند و همواره در حال ورود به چالش های جدید هستند.

ما زنده به آنیم که آرام نگیریم / موجیم که آسودگیِ ما عدمِ ماست

یک فرد با اعتماد به نفس بالا خیلی خوب به این مسئله آگاه شده و اون میدونه که در این زندگی راکد بودن و منطقه امن معنایی نداره. افراد با اعتماد به نفس بالا خیلی خوب میدونن که خطرناک ترین جا برای آدم، همون منطقه امن هست!

درواقع این به این معنا نیست که افراد با اعتماد به نفس بالا اصلا ترسی ندارند، اتفاقا اون ها هم ترس رو در وجود خودشون تجربه می کنند، اما فرقشون با بقیه اینه که خیلی خوب با ترس آشنا هستن و می دونن که تحت هیچ شرایطی نباید پشت ترس هاشون بمونن. اون ها میدونن که تنها راه رشد، ورود به دل ترس هاست و تنها راهِ تکامل، کسب تجربه های جدیده. برای کسب تجربه های جدید هم ما باید وارد ناشناخته ها بشیم و چالش ها رو تجربه کنیم.

به عنوان مثال ایجاد یک کسب و کار جدید، انجام یک ورزش متفاوت، برقراری ارتباط با جنس مخالف، سخنرانی در جمع، یادگیری تخصص های جدید و هزاران چالش های دیگه که ما به خاطر ترس های درونی اون ها رو تجربه نمی کنیم و طبیعتا رشد هم نخواهیم کرد.

پس افراد با اعتماد به نفس بالا استاد این هستن که با شهامت و پرقدرت وارد چالش های جدید بشن و این کاریه که تا آخرین لحظه عمر انجامش میدن! فردی که اعتماد به نفس پایین داره، پشت ترس هاش قایم میشه و میره توی لاک خودش و یک چهارچوب به شدت محدود رو برای خودش رقم میزنه که اسمش رو هم میزاره منطقه امن، اما خبر نداره که همون منطقه امن نابودش میکنه! چون ما آدم ها محکوم به حرکت و محکوم به رشد هستیم. پس یا تو در مسیر رشد گام بر میداری، یا جهان هستی توی همون منطقه امن خدمتت میرسه!

خب دیگه، دومین رفتار افراد با اعتماد به نفس بالا همینه که همواره در حال کسب تجربه های جدید هستن، همواره وارد ناشناخته ها میشن و همواره درگیر چالش های جدید هستن و نه تنها از این سبک زندگی لذت میبرن، بلکه همین سبک زندگی هم باعث رشد اون ها میشه. اگر باور نمی کنی، کافیه فقط یک بار به یکی از ترس هات غلبه کنی، اونوقت دو بال بزرگ رو بر روی شونه هات حس میکنی!

کامل گرا و اهمال کار نیستند

افراد با اعتماد به نفس بالا هرگز کامل گرا و اهمال کار نیستند. کاملگرایی یعنی من معتقدم باید همه چیز و شرایط تمام و کمال فراهم باشه تا من شروع کنم. یعنی انقدر سطح استاندارد ها رو بالا می گیرم که اصلا رسیدن بهش غیرممکن میشه. بحث کامل گرایی که خیلی مفصل و گسترده هست اما برای این بخش از مقاله در همین حد توضیحات کافیه.

درباره اهمال کاری هم که پیشنهاد می کنم توضیحات دوره گذر از اهمال کاری رو مطالعه کنی تا کامل با این اختلال رفتاری آشنا بشی. علاوه بر این توضیحات مختصر، تو باید این رو هم بدونی که کامل گرایی و اهمال کاری مکمل هم هستن. یعنی هر دو باعث رشد یا ریزش هم میشن! مثلا کامل گرایی باعث میشه ما اهمال کاری کنیم و اهمال کاری ام باعث میشه ما کامل گرایی کنیم و درکل به هم متصل هستند.

بسیار خب از مبحث اصلی دور نشیم، سومین رفتاری که میشه بهش اشاره کرد همینه که افراد با اعتماد به نفس بالا کامل گرا نیستن و هیچوقت کارها رو به شرایط مناسب، وقت مناسب، هفته بعد و … موکول نمی کنن. درواقع اگر هدف و تصمیمی داره پس بی درنگ شروع به کار میکنه و هرگز وارد پروسه اهمال کاری نمیشه. جملاتی مانند: انشاالله از شنبه، هفته بعد، منتظرم شرایط کاملا مهیا بشه، هرزمان که وقت کافی وجود داشته باشه، هنوز به اندازه کافی اطلاعات ندارم و باید اطلاعاتم کامل بشه، و دیگر جملات اینچنینی که افراد بیان میکنن برای توجیه کردن. دقیقا همون بهانه هایی هست که یک فرد با اعتماد به نفس پایین میاره که کار رو شروع نکنه!

این درحالیه که افراد با اعتماد به نفس بالا معتقد هستند که:

تو خود پای بر راه بنه و هیچ مپرس، خود راه بگوید که چون باید کرد.

یعنی آدم با اعتماد به نفس میدونه با همین شرایطی که داره باید اولین قدم رو برداره و در مسیر به مرور هدایت میشه تا به نتیجه برسه. اما آدمی که اعتماد به نفس پایین داره، طبیعتا کامل گرا و اهمال کاره و دائما میگه نه الآن شرایطش نیست، من هنوز دانش کافی رو ندارم، تو شهر ما نمیشه، من به تنهایی نمی تونم انجامش بدم و و و …

تقویت اعتماد به نفس

خودشان را با هیچ کس مقایسه نمی کنند

یکی از سمی ترین رفتارهایی که افراد با اعتماد به نفس پایین دارن، همین مقایسه خود با دیگران هست و طبیعتا افراد با اعتماد به نفس بالا هرگز چنین رفتاری رو از خودشون بروز نمیدن. من همیشه به بچه ها گفتم که ما در کنار یادگیری رفتار های درست، باید رفتار های مخرب رو هم شناسایی و حذف کنیم. مثلا در مقاله «5 رفتار مخرب عزت نفس را بشناس» من به پنج رفتار مخرب پرداختم که میتونی مطالعه کنی و اگر اون رفتار ها رو در خودت داری هرچه سریع تر حذفشون کنی تا بیشتر از این اعتماد به نفست آسیب نبینه.

خب از این حرف ها که بگذریم، تو باید بدونی افراد با اعتماد به نفس بالا تحت هیچ شرایطی، تاکید می کنم که تحت هیچ شرایطی خودشون رو با دیگران مقایسه نمی کنن و اونها فقط خودشون رو با گذشته خودشون مقایسه می کنن. یعنی تمام توجهشون بر روی اینه که آیا از دیروز، از هفته قبل، از ماه گذشته بهتر شدن یا نه.

حالا من یک خبر خیلی خوب برات دارم. خبر خوب اینه که در یک مقاله بی نظیر با عنوان «چطور خود را با دیگران مقایسه نکنیم؟» به داستان مقایسه خود با دیگران پرداختم و بهت قول میدم اگر مشتاقانه اون مقاله رو مطالعه کنی، دیگه از این رفتار مخرب خلاص میشی. پس این مقاله ارزشمند رو هم از دست نده.

دیگران را قضاوت و پیش داوری نمی کنند

قضاوت کردن دیگران یکی از رفتار های نادرستی هست که اکثر افراد در جامعه اون رو انجام میدن. خب دلیلش هم اینه که اکثر افراد دچار کمبود اعتماد به نفس هستن، به همین جهت نه تنها دست به قضاوت و پیش داوری میزنن، بلکه حتی از قضاوت شدن هم می ترسن. برعکس افراد با اعتماد به نفس بالا نه تنها ترس از قضاوت دیگران ندارن بلکه همواره در تلاش هستند تا کسی رو قضاوت نکنن.

برای این که این افراد نسبت به ماهیت انسان بودن آگاه هستن و به شناخت قابل توجهی نسبت به خودشون و دیگران رسیدن. لذا هرگز به خود این جازه رو نمیدن که کسی رو قضاوت کنن، یا اگر هم ناخودآگاه چنین کاری کنن سریعا هوشیارانه ازش دست میکشن.

ما هیچگونه حقی نداریم که حتی بابت بزرگترین اشتباهات هم دیگران رو قضاوت کنیم، چون نه در شرایط اون آدم بودیم و نه جای اون بودیم و نه با کفش های اون راه رفتیم. آدمی که اعتماد به نفس بالایی داره خیلی خوب میدونه قطعا اگر جای طرف مقابل بود ممکن بود حتی اشتباهاتی بزرکتر از اون مرتکب بشه و ممکن بود حتی بدتر از اون پیش بره! به همین جهت همواره در تلاشه کسی رو قضاوت نکنه.

همچنین آدمی که اعتماد به نفس بالایی داره این رو درک کرده که همه آدم ها اشتباه می کنن و حتی خودش هم در مسیر زندگی اشتباهات زیادی کرده و ممکنه در آینده هم خطاهایی داشته باشه، پس به همین جهت هیچ حقی به خودش نمیده که دیگران رو قضاوت کنه.

من ذره ای مسیر زندگی تو رو طی نکردم، حتی یک ثانیه هم با کفش های تو قدم نزدم، و لحظه ای شرایط تو رو تجربه نکردم، پس به عنوان یک آدم آگاه و با شعور و با درک و درایت، هرگز به خودم اجازه نمیدم که تو رو قضاوت کنم. این یعنی اعتماد به نفس بالا و این یعنی سلامت ذهن و روح و روان.

افرادی که همواره دست به قضاوت دیگران میزنن یا دائما پیش داوری می کنن، به این خاطره که از سلامت ذهن و سلامت روح و روان برخوردار نیستند و این یک حقیقت انکار ناپذیره. پس پنجمین رفتاری که ما باید از افراد با اعتماد به نفس بالا یاد بگیریم همینه که دست از قضاوت و پیش داوری برداریم و توجه و تمرکزمون رو معطوف کنیم بر شخصیت و زندگی خودمون.

در رابطه با ترس از قضاوت دیگران هم مقالات بی نظیری بر روی سایت منتشر شده که حتما باید مطالعه کنی. با مطالعه اون مقالات ارزشمند، نه تنها نسبت به ترس از قضاوت دیگران به رهایی میرسی، بلکه یاد میگیری که دست از قضاوت دیگران بکشی. و این روند و رفتار بی نظیر چندین پله اعتماد به نفس تو رو مرتفع می کنه.

5 رفتار اصلی افراد با اعتماد به نفس بالا | کلام آخر

خیلی خب، حالا تو با پنج رفتار بی نظیر از افراد با اعتماد به نفس بالا آشنا شدی که فقط باید سعی کنی این ها رو آگاهانه تمرین و تکرار کنی تا توام به چنین شخصیت فوق العاده ای برسی. همین رفتارهای به ظاهر کوچیک و ساده، دست به دست هم میدن و در نهایت شخصیتی عظیم رو برای تو میسازن. پس ما برای تقویت اعتماد به نفس قرار نیست شاخ غول بشکنیم یا قدم های بزرگ و عجیب برداریم، فقط کافیه قدم به قدم همین رفتار های کوچیک رو یادبگیریم و عملی کنیم تا به مرور این پازل تکمیل بشه.

 

برات آرزوی بهترین ها رو دارم

دوستدار و ارادتمند تو، ابراهیم شجاعی

ابراهیم شجاعی

موسس و مدیر مسئول آکادمی گلوف

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا